Hvorfor fejrer vi fødselsdag i Danmark?

Derfor fejrer vi fødselsdag i Danmark

af Jepela / Onsdag, 16. februar 2020 / Fakta, Fødselsdag

Før Kristi fødsel troede man, at onde ånder var særlig farlige på ens fødselsdag. For at beskytte fødselaren og bekæmpe de onde ånder, fejrede man dagen med fest og latter. Hvis gæsterne også medbragte gaver, var det endnu bedre for fødselaren.

Da Kristendommen blev mere udbredt i Danmark, blev mange fødselsdagstraditioner droppet, da dette kunne betragtes som hedensk.

Op til 1500 tallet fejede man navnedag. Det var tradition, at man blev opkaldt efter en helgen eller en anden vigtig person. Disse personer havde fået tildelt en bestemt dag, og på den dag fejrede man så sit navn, sammen med alle andre der hed det samme.

Omkring år 1600 blev fødselsdagen igen indført, dog kun for de adelige og velstillede borger. Det var kongefamilien, der fik inspiration fra Tyskland til at holde fødselsdag (Geburtstag).

Først i 1800 tallet blev det normalt for almindelige mennesker at holde fødselsdag. Dette var en anledning til at samle familien.

Fødselsdagen er den dag på året, hvor en person er født. I Danmark fejrer vi ofte fødselsdag med et festmåltid, fødselsdagssang, lys, flag, gaver og hygge.

Hvorfor er der lys i en fødselsdagskage?

I gamle dage mente man, at lyset var et symbol på liv og satte derfor et lys i kagen, for at fejre livet. Man skulle dog passe på lyset ikke gik ud, for det kunne betyde ulykke. Kunne man derimod selv puste dem ud, måtte man lave et ønske.

Andre mener at traditionens stammer fra de græske guder. Gudinden Artemis blev hyldet med kager hvor der var levende lys. Lysene skulle symbolisere Månen og røg fra lysene, når man pustede dem ud, skulle bære ønskerne op til Artemis.

TOP